Borang

BORANG Memenangi MYHackathon 2020

Pasukan BORANG dengan diketuai oleh Puan Norhidayati bt Md Nusi telah menyertai MYHackathon tahun 2020 yang dianjurkan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) sentiasa melihat idea, penyelesaian, platform dan penemuan saintifik yang baru dan inovatif yang akan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia. Salah satu tonggak utama yang menjadi tumpuannya ialah penggunaan teknologi dan digitalisasi sebagai kaedah untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam utama kepada Rakyat.

Tahun ini, MOSTI mengambil langkah berani untuk memanggil semua inovator, jurutera perisian, pakar subjek, dan juga rakyat Malaysia yang prihatin, untuk bersama-sama membuat penyelesaian digital yang akan membantu meningkatkan bagaimana perkhidmatan tersebut disampaikan dan dengan itu meningkatkan kesejahteraan Rakyat.

MOSTI menganjurkan rangkaian hackathon nasional yang disebut “MYHackathon” dengan setiap hackathon didorong oleh “tema” tertentu dan set pernyataan masalah yang sepadan untuk memastikan pelbagai dan jumlah pernyataan masalah yang paling luas untuk nilai maksimum.

Tahniah diucapkan kepada Norhidayati bt Md Nusi dan team beliau kerana telah memenangi kategori MARATHON untuk MYHackathon pusingan Kuching menerusi projek mereka yang bertajuk ‘MIRA – Laporan dan Penilaian Infrastruktur Malaysia’

Apakah solusi MIRA?
MIRA meyediakan perkhidmatan bersepadu end-to-end bagi pengurusan & penyenggaraan aset awam menggunakan Sistem Pengurusan BORANG. Ia mengintegrasikan sistem aduan pelbagai agensi kerajaan bagi menyediakan satu akses mudah bagi rakyat membuat aduan kerosakan aset awam. Ia membolehkan aktiviti penyenggaraan aset awam dilaksanakan dan dipantau secara terus termasuk pemeriksaan & penilaian aset, penghasilan laporan penyenggaraan serta pengiraan kos penyenggaraan secara bersepadu. Aplikasi MIRA tersedia dalam dua versi, web dan mobil.

Melalui solusi yang dibina, Norhidayati bt Md Nusi bersama rakan kumpulannya berjaya memberikan solusi untuk pernyataan masalah yang diutarakan iaitu:

BINA 1: Solusi digital untuk Rakyat melaporkan sebarang penyelenggaraan jalanraya, lebuhraya dan bangunan atau struktur – dibawah selenggaraan kerajaan.

Related posts
Borang

Menguruskan penyerahan borang menggunakan sistem pengurusan BORANG dengan mudah

Borang

Membangunkan Aplikasi Atas Talian Dengan Mudah Menggunakan Pembina BORANG

Borang

Kaedah Mengurus Borang Atas Talian Menggunakan BORANG

Borang

Membina Borang Dengan Mudah

Dapatkan berita terbaru terus ke e-mel anda