Berita

MyDIGITAL Akan Mewujudkan Malaysia Digital Sepenuhnya Menjelang 2030

Pada tanggal 19 Februari 2021, Perdana Menteri Malaysia YAB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin  Haji Mohd. Yassin telah mengumumkan pelancaran MyDIGITAL dan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia.

Ekonomi global termasuk Malaysia, terus bertahan dalam menghadapi cabaran wabak COVID-19. Kejadian hitam ini telah memberi kesan kepada rakyat Malaysia dari setiap etnik dan lapisan sosial serta pekerja di sektor awam dan swasta. Seluruh industri menghadapi pergolakan, dan hampir kesemua interaksi seharian kini dijalankan secara maya.

Pada tahun 2020 sahaja, pertumbuhan dalam ekonomi digital telah meningkat dengan cepat. Setelah berlakunya penyebaran wabak COVID-19, negara kita  melahirkan banyak perniagaan digital baru, perusahaan tradisional yang dipaksa untuk memulakan perniagaan dalam talian, hiburan, malah keperluan pendidikan dan berjuta-juta rakyat Malaysia menggunakan talian untuk eCommerce. Proses pembelajaran pendidikan yang berkualiti kini bergantung kepada sambungan jalur lebar atau akses internet kepada laptop dan komputer pelajar. Bagi memastikan tiada rakyat Malaysia yang ketinggalan dalam gelombang digitalisasi, sudah tiba masanya untuk kerajaan meletakkan asas transformasi negara ke arah ekonomi digital maju. Perkara ini bermaksud untuk membina infrastruktur, memudahkan inovasi dan mencipta ekosistem agar semua masyarakat dapat menyumbang bagi menaikkan taraf hidup yang hasilnya nanti akan dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia.

Sasaran MyDIGITAL

MyDIGITAL menggariskan rancangan untuk mempercepat rancangan Malaysia maju sebagai ekonomi maju teknologi, melalui Pelan Pembangunan Ekonomi Digital Malaysia. Ini akan membuka jalan untuk meletakkan diri kita secara strategik sebagai daya saing di era baru ini. MyDIGITAL adalah inisiatif yang dapat melengkapkan dasar pembangunan nasional seperti Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12) dan Visi untuk Kesejahteraan Bersama 2030 (WKB 2030). Dalam menghadapi transformasi ekonomi digital ini, sangat penting untuk semua masyarakat bekerjasama dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk menyesuaikan diri dan berganding bahu bagi menghadapi normal seterusnya. Perjalanan ini tidak akan menjadi mudah kerana perkara seperti ini belum pernah terjadi sebelumnya, tetapi kita semua perlu cukup berani untuk meningkatkan kualiti hidup semua rakyat Malaysia.

Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia

Kami sebagai sebuah syarikat teknologi maklumat menyokong penuh inisiatif yang akan dilakukan oleh pihak kerajaan Malaysia bagi merealisasikan Rangka Tindakan Ekonomi Digital (MyDIGITAL) yang dilancarkan ini. Kami komited untuk melaksanakan inisiatif ini dan telah berjaya memberikan perkhidmatan serta nasihat kepada lebih 20 agensi untuk bagaimana memberikan khidmat yang bersifat citizen centric kepada orang awam. Kami juga memberikan Webinar percuma pada setiap minggu untuk berkongsi Sistem BORANG dan pendaftaran boleh dilakukan disini. Kami akan meningkatkan usaha mendekati agensi kerajaan dan swasta bagi mencapai sasaran MyDIGITAL.

Related posts
Berita

Perkukuh Inisiatif Digital Kerajaan Untuk Menambah Baik Penyampaian Perkhidmatan Awam

Berita

Kerajaan Lancar Dasar 4IR Bagi Memacu Transformasi Sosioekonomi Dengan Teknologi Termaju

Berita

Semua Bayaran Perkhidmatan Kerajaan Dibuat Secara Tanpa Tunai Bermula 2022

Berita

Pusat Data Serantau Microsoft Bakal Wujud 19,000 Peluang Pekerjaan

Dapatkan berita terbaru terus ke e-mel anda